Apie antkaklius, petnešas ir pavadėlius katėms

 

Lietuvos rinkoje labai daug prekių, skirtų šunims, tačiau kačių prekių asortimentas yra skurdokas. Kaip bebūtų, jūs galite rinktis tarp antkaklio ar petnešų. Specifinių reikalavimų pavadėliams nėra, tad jų pasirinkimas platus.

Pradėkime nuo katės kūno anatomijos. Kačių kaklo srities raumenys yra jautrūs, tad stipriau trūktelėjus pavadėlį, jūs galite sukelti kaklo srities traumą! Kuo plonesnė antkaklio ar petnešų juostelė, tuo keliate didesnį pavojų katei – pavadėlio traukimo metu vyksta staigus suspaudimas į koncentruotą kaklo sritį. Tai gali sukelti kaklo srities pažeidimą, o kartais netgi gerklų ar trachėjos traumą – gyvūnas gali kosėti, gali pasikeisti balsas, užspringti, sunkiai kvėpuoti ar net dūsti. Nerizikuokite gyvūno sveikata, nes niekada nežinote kada atbėgs svetimas šuo ar jūsų katinas užsinorės sumedžioti laukinį žvėrelį.

Antkaklis yra tinkamas naminėms katėms arba papildomai uždedant prie petnešų. Katei keliauninkei, kuri vedžiojama su pavadėliu, reikia pirkti petnešas, kadangi katės yra lanksčios ir nelaimės atveju jos gali pasibaidyti ir išsinerti iš antkaklio! Žinau atvejį, kai katė sugebėjo išsinerti net iš petnešų ir įlipti į medžio viršūnę. Laimei, jos šeimininkai nepabijojo lipti į medį ir ją iš ten ištraukti. Dar blogiau, pasibaidžiusi katė gali nubėgti į mišką ar į judrią gatvę! Kačių petnešos paskirsto pavadėlio traukimo jėgą tarp kaklo ir krūtinės, todėl yra saugesnės už antkaklius. Be to, įsitikinkite, kad petnešos, kurias įsigijote, yra saugios ir atlaikys katės staigų patraukimą. Lunai buvome nupirkę verstos odos petnešas, tačiau jos pasitarnavo tik kelioms minutėms iki tol, kol Luna pamatė paukščius. Lunai patraukus, petnešos suplyšo, o man teko vytis katę per kiemą. Džiaugiuosi, kad nei Luna, nei paukščiai nenukentėjo. Nenuvertinkite katinų, juk jie – įgimti medžiotojai.

Petnešos, kurios panašios į užsegamas liemenes, geriausiai paskirsto katės traukimo jėgą ir yra saugiausios. Tokios užsegamos liemenės, prie kurių gali tvirtintis pavadėlis, gali turėti kelias funkcijas – būti šaldančios arba šildančios, priklausomai nuo metų laiko.

Jeigu ieškosite prekių gyvūnui, išsirinkite atitinkančias jūsų katės kriterijus – jos turi būti patogios, nevaržyti judesių, saugios (neturi suplyšti). Jeigu katinas bus vedžiojamas su pavadėliu, rinkitės petnešas.

 

Autorė: Aliona Avižinienė

 

Lunos nuotykius sekite Instagram paskyroje @lunaltcat bei jos asmeniniame Facebook puslapyje Luna – ypatinga katė iš Lietuvos

1 comment

  1. Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *