Iškylavimo su šunimis gidas

 

Informacija paruošta Julijos Driukaitės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

Planuojate šeimos atostogas, savaitgalio išvyką ar stovyklavimą su palapinėmis gamtoje? Tai gali būti puiki veikla tiek jums, tiek jūsų šuniui. Įsivaizduokite dešrelių kepimą ant laužo, apsikabinimus po žvaigždėmis, ilgus pasivaikščiojimus gamtoje ir, žinoma, voveres! Iškylavimas su šunimis turi daug privalumų ir žmonėms. Tai nebrangu, atpalaiduoja ir gali būti patiriama grupėje arba vienam pačiam su savo augintiniu. Bet prieš pradedant pakuotis daiktus, perskaitykite ir įsitikinkite, kad žinote šiuos keturis dalykus, kurie užtikrins jūsų ir jūsų keturkojo draugo pasiruošimą bei malonumą išvykos metu. 

  • Prieš keliaudami – įsitikinkite

Prieš pradėdami planuoti išvyką ir pirkti būtinus reikmenis, įsitikinkite, kad šunį galima vežtis į kelionę. Šunys, kurie daug loja, neturi socialinių įgūdžių arba mieliau renkasi leisti laiką namie tikriausiai nebus pasiruošę iškylauti. Yra daugybė faktorių (pavyzdžiui, kiti gyvūnai ir stovyklautojai), kurie gali suerzinti šunį tiek sausakimšose, tiek mažau apstatytose stovyklavietėse. Niekas nenori visą naktį girdėti šuns lojimo. 

Vienas ar keli bandymai jums turėtų padėti įsitikinti ar noras ir sugebėjimas iškylauti yra šuniuko kraujyje. Pradėkite nuo mažo žingsnelio – surenkite stovyklavietę kieme ar kitoje vietoje šalia namų. Tai padės išsiaiškinti ar jūsų palapinė yra pakankamai didelė visiems gerai išsimiegoti ir kaip gyvūnas reaguoja į naujus garsus ir erdvę. Jeigu nesate užtikrinti, pakartokite iškylą daugiau kartų, kad šuniukui tai taptų rutina. 

Taip pat turite įsitikinti, kad šuo yra pakankamai sveikas šiam nuotykiui. Nuveskite jį pas veterinarą apžiūrai ir išsiaiškinkite ar jis turi visus būtinus skiepus, juk niekada nežinote su kuo jis gali susidurti laukinėje gamtoje. Užtikrinkite, kad šuniukas būtų apsaugotas nuo dirofilariozės (,,širdies kirminų“). Kirminų užkrato nešiotojai yra uodai, tad jei keliausite į drėgną ir šiltą vietą, jūsų šuniui reikės apsaugos. Taip pat gera idėja būtų paženklinti augintinį mikroschema. 

2. Susipažinkite su stovyklavietės taisyklėmis

Kai jau įsitikinote, kad jūsų šuo yra pasiruošęs stovyklauti, išsiaiškinkite jūsų pasirinktos stovyklavietės taisykles. Dauguma stovyklaviečių, leidžiančių atvykti su šunimis, jiems netaiko papildomų mokesčių, bet dėl viso pikto reiktų įsitikinti dėl taisyklių ir ribojimų prieš atvykstant. Taip pat turėtumėte paieškoti netoli vykstančių veiklų, kurios tiktų ir jūsų šuniukui. Kai kuriose stovyklavietėse yra šunų parkų, kituose yra tiek šunims, tiek jums tinkančių pasivaikščiojimo takelių, pasiplaukiojimo, plaukimo kanojomis galimybės ir t.t. 

  • Supakuokite šuns pagrindinius reikmenis

Dabar jau esate pasiruošę dėtis daiktus! Iškylavimui su šunimis gali prireikti papildomos vietos. Būtini reikmenys kaip šunų maistas, vanduo, skanėstai, dubenėliai ir maišeliai išmatoms turėtų būti sąrašo viršuje. Taip pat po ranka turėkite gyvūno dokumentus. Pasiimkite naminio gyvūno pirmos pagalbos rinkinį, kuriame turėtų būti tvarsčių, antiseptiko žaizdoms, marlės, medicininio pleistro, bukos žirklės ir pincetas. Taip pat rekomenduojame turėti liemenę, pavadėlį ir mietą, prie kurio poreikiui esant būtų galimą pririšti pavadėliu šunį, suteikiant jums abiem laisvės judėti. 

Pasiruoškite pranešamam orui. Gali prireikti papildomų rankšluosčių nuvalyti išsipurvinusias letenėles ar šlapią kailį, užuolaidų pavėsiui sukurti, papildomų antklodžių. Jūsų šuo turėtų turėti identifikavimo kortelę su kontaktine informacija ir šviesele, kad būtų gerai matomas naktį. Jei jūs keliausite į žygį, šuo gali padėti nešti daiktus. Leiskite jam (bent kartą!) nešti savo daiktus specialioje šunų kuprinėje. 

Jeigu esate iškylavimo naujokas, pasvarstykite apie šiuos daiktus (kaip palapinė, miegmaišis ar čiužinys) ir kokių jų būtent reikia prieš juos pirkdami:

1. Kiek dvikojų ir keturkojų iškylautojų apsistos palapinėje? Palapinių būna ir vienam žmogui, ir visai šeimai iki 8 žmonių. Turėkite omenyje, kad šuniui reikėtų tiek pat vietos, kiek dar vienam žmogui, spręsdami kokio dydžio palapinę reiktų pirkti.

2.  Ar jūs keliaujate tik su kuprine ant pečių ar su automobiliu? Žmonės, keliaujantys be automobilio turėtų atsižvelgti į daiktų svorį, norėdami išvengti per sunkios naštos. Palapinė dviem žmonėms idealiai turėtų sverti mažiau nei 1.5 kg.

3. Su kokiu oru susidursite? Visada gera idėja nusipirkti palapinę su storesniu, neperšlampamu dugnu, kuris geriau išlaikys šilumą ir apsaugos nuo susidėvėjimo ar plyšimų. Taip pat būtina su savimi turėti papildomą apsauginį dangalą palapinei ypač lietingo oro atveju. Oras yra svarbus ir renkantis miegmaišį bei jo storį ir šiltumą.

4. Miegmaišio formą taip pat reiktų apsvarstyti. Kokono ir mišrios (kokono ir stačiakampio) formos miegmaišiai dažniausiai suteikia daugiausiai šilumos ir yra lengvi, tačiau jei miegmaišį dalinsitės su augintiniu, geriausia alternatyva būtų erdvesnis stačiakampio formos miegmaišis. Taip pat galite nupirkti specialų miegmaišį šuniukui, tada jums dalintis nereikės. 

5. Jeigu norite miegoti minkščiau, investuokite į čiužinį. Svarbu atsiminti, kad gyvūnai kartais sudrasko daiktus. Nors pripučiami čiužiniai yra patogiausi, jie taip pat lengvai praduriami. Turistinis kilimėlis nėra taip greitai sugadinamas, be to yra lengvesnis. 

4. Iškylaukite kaip vietinis 

Kai jau atvyksite statytis palapinės, atsižvelkite į šiuos patarimus: 

  • Šunų maistas gali traukti vabzdžius ir laukinius gyvūnus. Padėkite juos į šalį gyvūnui pasimaitinus. Jeigu keliaujate vietovėje kur gausu lokių, įdėkite maistą į sandarią dėžutę ir pakabinkite nepasiekiamoje vietoje. 
  • Stovyklavietėje ir žygyje laikykite šuniuką už pavadėlio ir nenuklyskite už pažymėtų zonų. Šunys, kurie nuklysta nuo takų, turi didesnę riziką susidurti su nuodingais augalais, sėklomis, kurios prisitvirtina prie kailio, laukiniais gyvūnais ar geliančiais vabzdžiais. 
  • Venkite palikti gyvūną stovyklavietėje, palapinėje ar automobilyje be priežiūros.

Galiausiai prisiminkite, kad iškylavimas su augintiniu yra skirtas išvengti kasdienybės šurmulio ir pabūti gamtoje. Taigi, išjunkite elektrinius prietaisus, pamirškite kasdienius reikalus ir pasimėgaukite gamta su šuniuku. Jūs abu tikrai būsite patenkinti šiuo sprendimu. 

Šaltinis:

https://www.bringfido.com/blog/bringfido-guide-camping-with-dogs/?fbclid=IwAR0uIJ1HRpHoJjtOz5RAWOBsr775up7AvOa02inELL5JK3g5xZYP3AQZYEc

5 comments

  1. Dalius

    Sveiki, ketiname keliauti i Birštoną ir apsistoti https://www.noriunoriunoriu.lt/lt/viesbutis/vytautas-mineral-spa-poilsis-birstone , gal kas buvote ten su šuniuku? Ar viskas gerai buvo?

    1. ggi

      Ne, atsiliepimų kol kas nesame girdėję, tad mielai išgirstume jūsiškius po apsilankymo.

  2. Aira

    Į jokį SPA su šunimis kolkas Lietuvoje nepriima.

  3. Skaičiau puslapyje https://www.poilsisdruskininkuose.lt/ apie spa ir viešbučius, tai man rodos mačiau, jog buvo paminėta, jog už papildomą mokestį galima su gyvūnais ir į spa ir į viešbučius

  4. Toma

    Kaip dėl Birštono ( https://www.noriunoriunoriu.lt/lt/t/poilsis-birstone ) ? Kolkas dar labai neiškojau info kur ten priima su augintiniais, bet esu girdėjęs, kad į Tulpes sanatorija priima, tiesa?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *